De voordelen van 4uboot.nl
  • Lage verzendkosten
  • Alle bekende merken
  • Veilig, achteraf betalen
  • Scherpe prijzen
  • Betrouwbaar advies
  • Veel voorraad

Klantenservice     Vragen? Bel ons gerust: +31(0)6 488 838 03 (Ma t/m Vr: 13:00 t/m 17:00)  |  Stel hier online uw vraag »

Nederlands English Deutsch Français

Vuilwater regels 1 januari 2009

Vuilwater regels 1 januari 2009

Vuilwatersystemen verplicht 1 januari 2009!

 

Schoon water voor alle watersporters

Wat is fijner dan het varen of zeilen over de Nederlandse wateren, te genieten van de omgeving en het nemen van een verfrissende duik op een warme zomerse dag? Om dit ook in de toekomst zorgeloos te kunnen blijven doen, moeten we er samen voor zorgen dat ons oppervlaktewater schoon blijft.


Lozingsverbod voor toiletwater van pleziervaart

Als watersporter kunt u zelf een bijdrage leveren aan een betere waterkwaliteit, eenvoudig door uw toiletwater niet meer te lozen maar op te vangen. Nu is dat nog vrijwillig, maar per 1 januari 2009 geldt er een lozingsverbod voor toiletwater van pleziervaartuigen.

 

Vragen en antwoord

 

·          Waarom komt er een lozingsverbod voor toiletwater vanaf pleziervaartuigen?

Sinds 1970 geldt in het kader van de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren een algemeen verbod op het lozen op oppervlaktewater. Voor de recreatievaart gold voor huishoudelijk afval dit verbod nog niet. In de nota van Toelichting op de wet is vermeld dat een dergelijk verbond pas kan worden ingesteld wanneer aan de pleziervaart een oplossing is geboden voor het technische en vooral organisatorische probleem van het zich ontdoen van huishoudelijk afvalwater, anders dan door deze in het oppervlaktewater te lozen. Anders gezegd: er moest eerst een netwerk van afgiftepunten worden gerealiseerd. Dat netwerk is er nu. Met overheidssubsidie zijn ruim 300 uitpompstations voor vuilwater gebouwd. Bovendien zijn jachthavens die plaats bieden aan meer dan 50 kajuitboten door het Activiteitenbesluit verplicht om in 2009 over een walvoorziening voor het uitpompen van vuilwater en/of het legen van mobiele (chemische) toiletten te beschikken. Toiletwater bevat ziekmakende bacteriën en virussen. Uit het oogpunt van waterkwaliteit en gezondheid is het noodzakelijk dit verontreinigende toiletwater op te vangen. Andersoortig huishoudelijk afvalwater van een pleziervaartuig, zoals afvalwater uit wasbak, gootsteen en douche bevat minder ziekmakers. Omdat het technisch lastig is om aan boord van bestaande pleziervaartuigen al het huishoudelijk afvalwater op te slaan, beperkt het lozingsverbod zich tot het toiletwater.

 

·          Wanneer gaat het lozingsverbod in?

Per 1 januari 2009 mogen pleziervaartuigen geen toiletwater meer lozen op het oppervlaktewater. Voor die datum is gekozen om booteigenaren de tijd te geven een oplossing te zoeken die bij hun situatie en vaargedrag past. Jachthavenbeheerders kunnen de tijd gebruiken om meer uitpompstations voor vuilwater te realiseren .

 

·           Voor welke schepen geldt het lozingsverbod?

Het lozingsverbod geldt voor alle nieuwe en bestaande Nederlandse en buitenlandse pleziervaartuigen met ingebouwd toilet, zoals beschreven in de Wet Pleziervaartuigen. Dat wil zeggen jachten van 2,4 tot 24 meter. Historische schepen van voor 1950 en wedstrijdschepen zijn uitgezonderd.

 

·          In welke wateren mag ik straks niet meer lozen?

Het verbod geldt voor alle Nederlandse wateren, inclusief het zeegebied tot 12 mijl uit de kust.

 

·          Waarom wordt de pleziervaart wel een lozingsverbod opgelegd en andere vormen van scheepvaart (nog) niet?

Recreatievaart concentreert zich vaak in watergebieden waarvan ook veel zwemmers, surfers en andere watersporters gebruikmaken. Er wordt gezwommen in hetzelfde water waarin jachten die voor anker liggen hun onderwatertoilet lozen. Metingen wijzen uit dat zich in het water bij die jachten hoge concentraties E. coli bacteriën bevinden. En daar kunnen zwemmers ziek van worden. Jaarlijks belanden tienduizenden Nederlanders in het ziekbed door recreëren in vervuild oppervlaktewater. Ze hebben bijvoorbeeld maag-darmklachten, last van de luchtwegen of gehoorgangen. De noodzaak om de toiletlozingen van de recreatievaart aan te pakken is dus groter, al bedraagt de vervuiling door de recreatievaart op het totaal maar één procent. Bovendien bestaat er in Nederland voor de pleziervaart een basisnetwerk van 300 uitpompstations voor huishoudelijk afval van pleziervaartuigen. Verder is de verwachting dat door het in werking treden van het Activiteitenbesluit dit aantal de komende jaren zal gaan toenemen.

 

·          Komt er nog wel een lozingsverbod voor andere categorieën schepen?

Voor bedrijfsmatige categorieën schepen, zoals hotel- en passagiersschepen, rondvaart- en partyboten, chartervaart, bruine vloot en binnenvaart, zal op termijn vermoedelijk ook een lozingsverbod gaan gelden. Wanneer dat zal zijn, hangt onder meer af van de juridische mogelijkheden.

 

·          Ben ik verplicht een vuilwatertank in te bouwen?

Nee. Per 1 januari 2009 mag u het toiletwater niet meer op het oppervlaktewater lozen. Hoe u dit regelt, mag u helemaal zelf weten.

 

·          Welke alternatieven zijn er voor een vuilwatertank aan boord?

U kunt vaker aanleggen en aan wal naar het toilet gaan, de aloude puts gebruiken, een chemisch toilet of een droogtoilet aanschaffen. Op deze site ( http://www.vuilwater.info/home )  vindt u meer informatie over het chemisch toilet, droogtoiletten en het vuilwatersysteem, compleet met een indicatie van de kosten en een overzicht van leveranciers.

 

·          Waar kan ik opgeslagen toiletwater in Nederland afgeven?

Het opgeslagen toiletwater in een vuilwatertank kan worden afgegeven aan één van de 300 uitpompstations voor huishoudelijk afvalwater van de pleziervaart in Nederland. Voor de adressen kunt u gaan naar de homepage van deze site. Door het in werking treden van het Activiteitenbesluit zijn jachthavens met meer dan 50 kajuitboten verplicht om in 2009 een uitpompstation te hebben, voor jachthavens met meer dan 100 of 200 kajuitboten gold deze verplichting al in respectievelijk 2008 en 2007.

 

·          Mijn jachthaven heeft geen uitpompstation voor vuilwater. Hoe moet dat na 1 januari 2009 als ik een vuilwatertank aan boord heb?

Wanneer uw jachthaven plaats biedt aan meer dan 50 kajuitjachten, moet er vanaf deze datum minstens één uitpompstation aanwezig zijn. Het uitpompen moet gratis worden aangeboden aan liplaatshouders en passanten. Dat is geregeld in het Activiteitenbesluit.

 

·          Eén uitpompstation per jachthaven, hoe moet dat op grotere jachthavens als er veel boten tegelijk binnenkomen?

Naar verwachting is dat een kwestie van vraag en aanbod. Jachthavenbeheerders willen tevreden klanten en geen lange rijen voor het uitpompstation. Als de capaciteit niet voldoende is, zullen er dus meer uitpompstations bij worden gezet.

 

·          Hoe wordt er gecontroleerd op het lozingsverbod?

Omdat er geen verplichting is om een opvang voor vuilwater aan boord te hebben, kunnen waterbeheerders en de waterpolitie alleen ingrijpen wanneer ze iemand op heterdaad betrappen bij het lozen van toiletwater op het oppervlaktewater. Dat is lastig. Maar watersporters met gezond verstand zullen zich ongetwijfeld realiseren dat ook zij gebaat zijn bij schoon water. Als u 's zomers een frisse duik neemt, wilt u dat niet doen terwijl uw buurman zojuist de onderwatertoilet heeft doorgetrokken. Kortom, recreëren in verdund toiletwater ervaren wij allemaal als vies en je kunt er nog ziek van worden ook. Daar komt bij dat het ontbreken van een opvangvoorziening voor toiletwater over een paar jaar negatief zal werken bij een eventuele verkoop van de boot.

 

·          Hoe kan ik nu al een bijdrage leveren aan schoner zwemwater?

Door niet te wachten met het nemen van maatregelen tot de winter van 2008/2009. Beperk uw toiletwaterlozingen, vooral in gebieden waar mensen zwemmen of surfen. Zijn er toiletvoorzieningen op de wal, gebruik die dan. Realiseer zo snel mogelijk een voorziening aan boord, hetzij door middel van een vuilwatersysteem, hetzij met behulp van een chemisch of droogtoilet.

 

·          Waar kan ik meer informatie vinden?

Onder ‘downloads’ op de website van Stichting Recreatietoervaart Nederland ( http://www.vuilwater.info/home) vindt u interessante folders over dit thema.
 
Natuurlijk kunt u met vragen ook terecht bij de helpdesk:

Stichting Recreatietoervaart Nederland Contactpersoon: Manon van Meer.

Postbus 102 3970 AC DRIEBERGEN

Tel: 0343 52 47 57

Mobiel: 06 51 22 58 56

E-mail m.vanmeer@srn.nl

 

U kunt ook terecht bij het Watersportverbond en de ANWB.

 

·          Waar kan ik mijn chemisch/mobiel toilet legen?

Het legen van mobiel/chemisch toilet kan nu al vrijwel in elke jachthaven plaatsvinden mits deze maar is aangesloten op een gemeentelijk rioolstelsel. In het Activiteitenbesluit is dit wettelijk geregeld voor jachthavens met meer dan 50 ligplaatsen.

 

Film: zo pas je een vuilwatersysteem toe! Vuilwater film

 

Bron: Stichting Recreatietoervaart Nederland
Algemene Informatie Product informatie Op de hoogte blijven

Betaalmethoden en verzending